Det kan være svært at håndtere et afslag, især hvis det var drømmejobbet og mavefornemmelsen var god. Man får hurtigt en følelse af at man ikke er god nok, og det kan dræbe lysten til at sende nye ansøgninger ud. Ikke desto mindre er det vigtigt at du bruger afslagene konstruktivt, og får noget lærerigt ud af oplevelsen.
Afslag på jobansøgning?
Alle jobsøgende vil fra tid til anden opleve, at de får et standardafslag efter de har gjort sig umage med at skrive den perfekte jobansøgning. Dette er særligt udtalt i brancher eller områder, hvor der er særlig rift om stillingerne. Et populært jobopslag kan hurtigt få 100 jobansøgninger eller mere, og virksomhederne kan have svært ved at håndtere dem alle. Du skal derfor ikke tage det personligt, hvis du blot får en kort besked om at din jobansøgning blev sorteret fra.
Selvom det er træls at få afslag og du ikke føler at virksomheden interesserer sig for dig, er det vigtigt at tage kontakt og stille spørgsmål. Herunder er nogle ting, du kan spørge om, hvis du får afslag på din jobansøgning.
Hvad kunne I lide ved min jobansøgning?
Det er vigtigt, at du fokuserer på de positive ting ved din jobansøgning. Spørg gerne ind til hvad virksomheden kunne lide ved din jobansøgning, og om noget bestemt sprang i øjnene på dem.
På den måde får du et tiltrængt lille selvtillidsboost, men du får også en forståelse for hvad virksomhederne værdsatte ved din ansøgning.
Hvad kunne jeg gøre bedre?
Måske var der noget i jobansøgningen, som kunne være bedre. Her er det vigtigt at du beder virksomheden om nogle gode råd, så du kan forbedre din næste jobansøgning. Husk altid at tænke positivt: Tænk “hvad kan jeg gøre bedre?” i stedet for “hvad gjorde jeg forkert?”
Hvad var den primære årsag til at I frasorterede min jobansøgning?
Når virksomheden kigger mange ansøgninger igennem, går de typisk efter nogle bestemte kompetencer, erfaringer eller lignende. Måske var der en specifik grund til at din ansøgning blev frasorteret, som du ikke havde tænkt over?
Måske vurderede virksomheden at du manglede erfaring, eller også faldt valget på en kandidat med andre kompetencer.
Dette spørgsmål kan give dig en forståelse for, hvad en bestemt virksomhed søger – og så kan du eventuelt arbejde på dette, så du kan søge igen en anden gang.
Afslag efter jobsamtale?
Så tæt på – og så alligevel ikke. Det kan føles som et hårdt nederlag, når man får afslag efter en jobsamtale. Især hvis man følte at samtalen gik godt. Her er det dog stadig vigtigt at man ikke synker ned i et sort hul, men tager kontakt og stiller spørgsmål til virksomheden. Måske tager de selv kontakt, men i de fleste tilfælde sender de blot et standardiseret afslag.
Her er nogle gode spørgsmål, som du kan stille hvis du får afslag efter jobsamtale.
Hvad fokuserede I på ved den kandidat, som I valgte at ansætte?
Dette spørgsmål er vigtigt at stille, så du får en forståelse for hvorfor virksomheden valgte en anden kandidat. Måske havde kandidaten bare nogle andre kompetencer, som matchede virksomhedens behov? Uanset hvad årsagen måtte være, er det en god idé at spørge og tage ved lære.
Hvad fangede jeres opmærksomhed, da I kaldte mig til samtale?
Hvis du søger flere lignende stillinger, er det godt at vide præcist hvad virksomheden blev fanget af. Når du bliver klogere på hvad der fangede virksomhedens opmærksomhed, kan du fremhæve dette i din næste jobansøgning. Jo flere input du får, jo bedre bliver dine fremtidige jobansøgninger.
Hvordan kan jeg gøre det bedre næste gang?
Her er det også vigtigt at du fokuserer på hvad du kan gøre bedre, og ikke hvad du gjorde forkert. Det handler om at have en positiv tankegang, da det kan gavne dig næste gang du søger job.
Vær ikke bange for at spørge virksomheden til råds, så du kan få deres konstruktive input til din jobsøgning. Måske får du et værdifuldt råd med på vejen, så du kan lande drømmejobbet næste gang du søger.
Jeg er stadig interesseret i virksomheden. Må jeg søge hos jer igen en anden gang?
De fleste virksomheder svarer selvfølgelig ja, men dette spørgsmål skal også ses som høflighed og ikke en nødvendighed. Når du stiller dette spørgsmål, bliver virksomheden klar over at du stadig er interesseret – og måske vælger de at ansætte dig en anden gang. Det handler om at holde så mange døre åbne som muligt, og dette spørgsmål sikrer en god afrunding på samtalen.
Accepter virksomhedens beslutning
Det er dårlig skik at betvivle virksomhedens beslutning. Når først du har fået et afslag, skal du acceptere dette. Lad være med at prøve at forhandle med virksomheden, da det er spild af tid for begge parter. De har formentlig allerede besat stillingen til anden side, og derfor er det nytteløst at presse på.
I stedet bør du sige tak til virksomheden for dens interesse, og fokusere på det konstruktive ved oplevelsen. Efter et afslag bør dit primære fokus være på at få konstruktiv feedback, så du kan fortsætte jobsøgningen hos andre virksomheder.
Når du accepterer en virksomheds afslag, udviser du også en positiv ånd. De fleste sætter pris på dette, og du undgår at “smække med døren”.
Får du mange afslag? Så er det tid til selvransagelse
Hvis du har fået mange afslag, er det tid til selvransagelse. Måske har du søgt nogle stillinger, som ikke var realistiske at få? Måske manglede du nogle kvalifikationer? Eller måske har du ikke formået at sælge dig selv godt nok. Førstnævnte er svært at ændre på, men sidstnævnte kræver at du forbereder dig bedre inden næste jobsamtale.
Er du træt af afslag, kan du med fordel stille dig selv følgende spørgsmål i din selvransagelses-proces:
- Er min jobansøgning velskrevet, og målrettet den enkelte stillingsannonce?
- Har jeg søgt et job, som jeg var kvalificeret til?
- Har jeg søgt et job, som var realistisk for mig at få?
- Var jeg god nok til at gøre opmærksom på mine kvalifikationer?
- Var jeg god nok til at fremhæve relevante kompetencer, som ikke var nævnt direkte i stillingsopslaget?
- Har jeg husket at få konstruktiv feedback fra virksomheden, efter jeg fik afslag?
Mist ikke modet – bliv ved med at søge job
Det kan være en hård og udmattende proces at skrive den ene jobansøgning efter den anden, men fat mod. En dag får du det perfekte match, og så ender det med en underskrevet ansættelseskontrakt.
Du kan nemt strømline processen omkring jobansøgninger, så længe du skriver hver enkelt jobansøgning fra bunden. Med vores gratis skabeloner til jobansøgningen kan du nøjes med at fokusere på indholdet, mens vi fokuserer på layoutet. Når du ikke selv behøver at fokusere på layoutet, kan du i stedet koncentrere dig om at skrive en god ansøgning.
Husk at starte forfra hver gang, så du kan skrive en målrettet ansøgning til hvert stillingsopslag. Det er vigtigt, så virksomheden ikke føler du blot sender ansøgninger ud til højre og venstre.