Over to millioner danskere er medlem af en a-kasse, og med god grund. Med en a-kasse er du bedre stillet, hvis du mister dit arbejde. Du får nemlig adgang til dagpenge, rådgivning og kurser, så du både er sikret økonomisk og hurtigt kan vende tilbage på arbejdsmarkedet.
Her er de 8 bedste a-kasser
Hvilken a-kasse er bedst? Vi har analyseret alle a-kasser i Danmark. Herunder er vores anbefalinger.
#1 | 467 kr./md. A-kasse |
Ingen Inkl. fagforening |
Adgang: Akademikere |
#2 | 468 kr./md. A-kasse |
Ingen Inkl. fagforening |
Adgang: Alle fag |
#3 | 486 kr./md. A-kasse |
555 kr./md. Inkl. fagforening |
Adgang: Alle fag |
#4 | 490 kr./md. A-kasse |
Ingen Inkl. fagforening |
Adgang: Alle fag |
#5 | 498 kr./md. A-kasse |
567 kr./md. Inkl. fagforening |
Adgang: Alle fag |
#6 | 505 kr./md. A-kasse |
Ingen Inkl. fagforening |
Adgang: Alle fag |
#7 | 505 kr./md. A-kasse |
655 kr.md. Inkl. fagforening |
Adgang: Alle fag |
#8 | 514 kr./md. A-kasse |
588 kr./md. Inkl. fagforening |
Adgang: Alle fag |
Priserne er senest ajourført 28. juni 2022.
Sammenligning af a-kasser: Det skal du kigge efter
Der er over 20 forskellige a-kasser i Danmark, som tilsammen har mere end to millioner medlemmer. En stor del af de danske lønmodtagere er altså medlem af en a-kasse, og det er der flere gode grunde til. Først og fremmest sikrer a-kassen at du får en højere ydelse end kontanthjælp, hvis du mister dit arbejde, og der stilles ikke krav om at du skal tære på formuen før du kan få hjælp.
Når du bruger vores sammenligningstabel for at finde den bedste a-kasse, er det vigtigt at du kender dine behov først. Nogle a-kasser er branchespecifikke og optager kun medlemmer indenfor bestemte fag, mens andre a-kasser er uafhængige og åbne for alle brancher. Mange af de store fagforeninger tilbyder også a-kasse, hvorved du kan samle fagforening og a-kasse i samme organisation.
Vi har udarbejdet en guide til hvilken a-kasse du skal vælge, og i denne gennemgår vi 10 vigtige faktorer:
- Pris/kontingent
Der kan være penge at spare, hvis du vælger den billigste a-kasse på markedet. - Dagpengesatser
Alle a-kasser giver adgang til de samme satser, da de fastsættes af staten. - Medlemstilfredshed
Tjek blandt andet på Trustpilot og Google, hvad medlemmerne synes om en specifik a-kasse. - Medlemsfordele
Her er der for alvor forskel på a-kasserne. Nogle a-kasser har store fordelsprogrammer, som kan spare dig for flere penge i hverdagen. - Traditionel eller uafhængig a-kasse?
Traditionelle a-kasser hører oftest til traditionelle fagforeninger og er specialiseret i særlige fagområder. Uafhængige a-kasser accepterer medlemmer fra alle brancher. - A-kasser til specifikke fagområder
Nogle a-kasser accepterer kun medlemmer fra et specifikt fagområde, men til gengæld er de specialiserede i selvsamme fagområde. - A-kasser til studerende
Som studerende kan det være en fordel at vælge en billig a-kasse, som har ekstra fokus på rådgivning og jobsøgning. - A-kasser til selvstændige
Nogle a-kasser er gode til at hjælpe selvstændige erhvervsdrivende, som eksempelvis går konkurs eller lukker deres firma. - A-kasser med lønsikring
Vil du sikre dig udover dagpengesatserne, kan du vælge en a-kasse med lønsikring. Så kan du få en større del af din lønindkomst dækket, hvis du bliver ledig. - A-kasser med fagforening
Der kan være økonomiske fordele forbundet med at samle a-kasse og fagforening under samme tag.
Det er vigtigt at du overvejer disse kriterier nøje, så du får den bedste a-kasse til dine behov. Prøv eventuelt også at kontakte hver enkelt a-kasse først, så du får et indtryk af om dialogen er god eller ej.
Hvad er en a-kasse?
En a-kasse blev førhen kaldt en arbejdsløshedskasse, men dette begreb anvendes ikke i lige så vidt omfang længere. A-kassen giver dig ret til dagpenge efter 12 måneders uafbrudt medlemskab og en samlet indkomst på lidt over 243.996 kroner (pr. 2021) indenfor de seneste 3 år. Du får altså hurtigt adgang til et finmasket sikkerhedsnet, der spændes ud hvis du bliver ufrivilligt arbejdsløs.
Udover at tilbyde dagpenge ved arbejdsløshed, kan a-kassen også hjælpe dig videre i et lignende job. Mange a-kasser har deres egne jobportaler hvor relevante arbejdsgivere kan opslå ledige stillinger, og derudover får du adgang til kurser og efteruddannelse så du kan opkvalificere dig mens du venter på drømmejobbet.
Skulle du ønske at skifte karrierespor grundet arbejdsløshed kan a-kassen også hjælpe dig videre med kurser eller coachingforløb, der er sammensat for at understøtte dine drømme og ønsker.
Med en a-kasse får du altså adgang til følgende:
- Dagpenge efter gældende satser (alle a-kasser udbetaler samme satser).
- Gratis medlemskab som studerende, elev eller lærling.
- Adgang til branche- og/eller fagspecifik jobportal.
- Gratis kurser, efteruddannelse, rådgivning og coaching.
Hvorfor bør man have en a-kasse?
Det kan virke gammeldags og meningsløst at melde sig ind i en a-kasse, hvis man føler sig sikker på altid at have et job ved hånden. Ikke desto mindre er a-kassen en god sikring mod en kedelig situation, der ultimativt kan ende med at koste dig huset og bilen.
Hvad mange måske ikke ved, er at en a-kasse også kan tilbyde supplerende dagpenge i tilfælde af at du kun kan finde et deltidsjob. Reglerne herfor er dog en smule komplicerede, men i mange tilfælde kan du altså være heldig at få fuld løn i perioder med deltidsarbejde.
Udover den økonomiske støtte, kan a-kassen også hjælpe dig videre med gratis efteruddannelse og kurser. Du kan eksempelvis bruge perioder med ledighed til at dygtiggøre dig indenfor noget du interesserer dig for, således at du i fremtiden står stærkere på arbejdsmarkedet. Du kan også vælge helt at skifte karriere med hjælp fra din a-kasse, hvis din nuværende branche er på tilbagetog.
Hvis du ikke har en a-kasse eller en opsparing til dårlige tider, er din eneste mulighed for økonomisk bistand at søge kommunen om kontanthjælp. For de flestes vedkommende er dette ikke en ønskelig situation, og det er der flere årsager til:
For at være berettiget til kontanthjælp fra det offentlige, skal en lang række krav opfyldes. Ifølge Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering må du eller din ægtefælle ikke have en formue på mere end 10.000 kroner, og din ægtefælles indkomst kan ligeledes blive modregnet i din ydelse. Du forventes også at skulle stå til rådighed for arbejdsmarkedet og kunne tage et job med én dags varsel, og du skal ligeledes tage imod eventuelt anvist arbejde. Dette er blot et udpluk af de mange regler og krav, som du skal opfylde før du kan få kontanthjælp.
Vær også opmærksom på at kontanthjælpssatserne generelt er lavere end dagpengesatserne, og du er derfor nødsaget til at klare dig for et mindre beløb end hvis du kan få dagpenge gennem a-kassen.
Du bør have en a-kasse af følgende grunde:
- Du er markant bedre sikret ved arbejdsløshed.
- Dagpengesatserne er markant højere end eksempelvis kontanthjælp.
- Der stilles færre krav til dig, og din ægtefælles økonomi påvirker ikke dine dagpenge.
- Adgang til dagpenge som nyuddannet, så du kan søge drømmejobbet i ro og mag.
- Mulighed for supplerende dagpenge, så du får fuld løn selvom du kun er ansat på deltid.
- Adgang til kurser og efteruddannelse, som kan opkvalificere dig og/eller klæde dig på til nye karrieremuligheder.
Læs også: Hvorfor skal man være medlem af en a-kasse?
A-kasse som studerende, lærling eller elev
Når du er studerende, lærling eller elev på en erhvervskompetencegivende uddannelse (eksempelvis videregående uddannelser og erhvervsuddannelser), kan du melde dig ind i en a-kasse helt gratis.
Du kan få dagpenge fra dag 1 som nyuddannet, hvis du har været (gratis) medlem af en a-kasse i mindst 12 sammenhængende måneder før du er færdig med uddannelsen.
Hvis du melder dig ind i en a-kasse senest to uger efter afsluttet uddannelse, opnår du ret til dagpenge efter en enkelt karensmåned.
Det kan altså betale sig at finde og tilmelde sig en a-kasse inden du påbegynder det sidste år af uddannelsen, da du så optjener ret til dagpenge fra dag 1.
Dette er en stor fordel for alle nyuddannede, da det bliver muligt at fokusere på eksamen uden bekymring for økonomien når SU’en ophører. Du kan få dagpenge i op til to år sammenlagt indenfor en periode på tre år, hvilket betyder at du har god tid til at finde det rette job.
Reglerne gælder for alle a-kasser
Som studerende, lærling eller elev behøver du ikke at vælge en bestemt a-kasse for at sikre dig retten til dagpenge som nyuddannet. Alle a-kasser er underlagt de samme love og krav, så hvis du er uafklaret om din fremtidige karriere kan du med fordel vælge a-kasse efter eget ønske.
Beskæftiger du dig i en bestemt branche eller et bestemt fagområde, er det værd at overveje en traditionel a-kasse. Her kan du nemlig ofte få råd og vejledning fra mennesker med kendskab til din branche, og som nyuddannet kan dette være ganske nyttigt.
Temaside: A-kasser for studerende
Forskellen på traditionelle og “gule” a-kasser
Når du begynder at undersøge markedet for a-kasser, vil du sikkert støde på udtrykkene “traditionel a-kasse”, “fagligt afgrænset a-kasse”, “uafhængig a-kasse” eller “gul a-kasse”.
Det er ikke helt ligegyldigt hvilken slags a-kasse (og fagforening) du vælger, da forskellige a-kasser kan have forskellige kompetencer indenfor dit faglige område.
Traditionelle / fagligt afgrænsede a-kasser
De traditionelle a-kasser hører typisk til specifikke fagområder, hvor de hænger sammen med en fagforening. Eksempelvis hænger 3F sammen med 3FA (Faglig Fælles A-kasse), og de dækker blandt andet følgende hovedområder: Industri, byggeri, transport. Er du ansat i et af 3F’s faglige hovedområder, kan du således også blive medlem af 3FA.
Fordelen ved at vælge en traditionel a-kasse, som kun optager medlemmer inden for specifikke faglige hovedområder, er at den er specialiseret i at hjælpe dig i dit fag. Du bliver altså ikke kun medlem af en a-kasse, men får også adgang til et stort fagligt netværk med relevant ekspertise.
Traditionelle fagforeninger (og a-kasser) kan også gå længere for dig som medlem, da de kan gennemføre lovlige strejker og forhandle bedre overenskomster for deres medlemmer i specifikke fag.
Uafhængige / “gule” a-kasser
De uafhængige a-kasser kaldes også for “gule” a-kasser, da de ligesom fagforeningerne af samme navn ikke har tilknytning til bestemte brancher eller fagområder. Enhver kan således melde sig ind i en uafhængig/gul a-kasse, og modtage samme ydelser som medlemmer af traditionelle a-kasser.
Uafhængige fagforeninger forhandler typisk ikke overenskomster, og deltager heller ikke i strejker eller lockouts. På samme måde er uafhængige a-kasser heller ikke politisk prægede, og prisen er typisk lavere end hos de traditionelle a-kasser.
Hvis du bare gerne vil have a-kasse for at få adgang til dagpenge under ledighed, er det værd at overveje en uafhængig/gul a-kasse.
Skal man vælge traditionel eller gul a-kasse?
Om du skal vælge den ene eller den anden slags a-kasse afhænger nok mest af din branche og fagområde, samt hvilke ønsker og forventninger du har til dit medlemsskab.
Ønsker du både en fagforening og en a-kasse, som varetager overenskomster og tager eventuelle sager til Arbejdsretten, bør du vælge en traditionel fagforening og a-kasse.
Ønsker du derimod bare en a-kasse, som kan understøtte dig i tilfælde af arbejdsløshed, kan en gul a-kasse overvejes.
Hvilken a-kasse til specifikke fagområder?
Flere a-kasser optager kun medlemmer indenfor specifikke faglige hovedområder. Eksempelvis dækker 3FA områder indenfor industri, byggeri og transport, mens Akademikernes A-kasse optager alle med en akademisk baggrund.
Herunder finder du en komplet oversigt over hvilke a-kasser, der dækker specifikke fagområder.
A-kasse | Adgang |
---|---|
3FA | Industri, byggeri, transport, park og vej, hotel og restauration, landbrug, gartneri, m.m. |
AJKS | Medie- og kommunikationsbranchen |
Akadamikernes A-kasse | Akademikere |
ASE | Åben for alle |
BUPL | Pædagoger og klubfolk |
Business Danmark | Salg og marketing |
CA | Åben for alle |
Dansk Metal | Teknik, mekanik, IT |
Det Faglige Hus | Åben for alle |
DSA | Sundhedsfaglig uddannelse |
FAK | Byggefag og fiskeri |
FOA | Offentligt ansatte i flere sektorer |
Frie | Åben for alle |
FTFa | Åben for alle |
Fødevareforbundet NNF | Fødevareindustrien |
HK | Handel, kontor, IT, laboratorie, m.m. |
Krifa | Åben for alle |
Lederne | Ledere |
Lærernes a-kasse | Lærere |
Magistrenes A-kasse | Humanister og scient.er |
Min A-kasse | Åben for alle |
Socialpædagogerne | Socialpædagoger |
Teknisk Landsforbund | Teknikere, designere, konstruktører |
Virksom | Selvstændige |
Fakta om a-kasser
Før du vælger den bedste a-kasse til dine behov, anbefales det at undersøge forskellige vilkår og muligheder. Herunder finder du svar på nogle af de mest gængse spørgsmål om a-kasser.
Hvornår kan man få dagpenge?
Du skal have været medlem af en a-kasse i mindst 12 sammenhængende måneder, og derudover er der krav om at du skal have haft en samlet indkomst på mindst 243.996 kroner (pr. 2021) indenfor de seneste 3 år.
Som nyuddannet kan du dog allerede opnå ret til dagpenge fra dag 1 eller efter en måned, alt efter om du meldte dig ind et år forinden eller senest 14 dage efter uddannelsens afslutning.
Hvordan udbetales dagpenge fra a-kassen?
Hvis du bliver ledig, er der en række ting du skal gøre for at kunne få dagpenge. Du skal først og fremmest tilmelde dig på Jobnet, og dernæst udfylde en ledighedserklæring til din a-kasse. Slutteligt skal du hver måned, inden en bestemt dato, indsende dit ydelseskort. Datoer og nærmere vejledning fås hos den a-kasse, du er tilmeldt.
Kan man tage uddannelse på dagpenge?
Normalt kan du ikke tage en uddannelse og modtage dagpenge samtidigt. Der findes dog undtagelser, men disse skal aftales med dit jobcenter og din a-kasse. Eksempelvis kan du tage visse almene voksenuddannelser, kurser eller enkeltfag, uden at du nødvendigvis mister retten til dagpenge.
Har du et bestemt ønske om at tage en uddannelse mens du er på dagpenge, skal du kontakte dit jobcenter og din a-kasse og forhøre dig om mulighederne.
Hvordan skifter man a-kasse?
For at bibeholde din anciennitet og eventuelt ret til dagpenge, er det vigtigt at du ikke opsiger din gamle a-kasse på egen hånd. I stedet skal du melde dig ind i din nye a-kasse, og lade dem varetage overflytning. Derved overføres din anciennitet, og du skal således ikke starte forfra som nyt medlem.
Skiftet til din nye a-kasse sker hurtigst muligt, men er dog betinget af et varierende opsigelsesvarsel. I nogle tilfælde kan der gå 1-3 måneder, før dit medlemskab overflyttes.
Hvordan melder man sig ud af a-kasse?
Hvis du slet ikke ønsker at være medlem af en a-kasse, skal du melde dig ud ved at sende en besked til din a-kasse. Du finder kontaktoplysningerne i din a-kasse, og du skal typisk vedlægge et medlemsnummer samt en række oplysninger om selve opsigelsen.
Opsigelse af a-kassen kan være betinget af et kortere eller længere opsigelsesvarsel, hvilket betyder at der kan gå et par måneder før du endeligt er meldt ud af din a-kasse.
HUSK at du ikke skal melde dig ud, hvis du blot vil skifte til en anden a-kasse. Kontakt i stedet din nye a-kasse, og lad dem håndtere udmeldelsen. Så beholder du din anciennitet, hvorved du ikke mister retten til dagpenge i de næste 12 måneder.
Hvad gør man hvis man ikke har ret til dagpenge?
Hvis du ikke har ret til dagpenge, er din eneste mulighed at undvære indkomst eller søge om offentlig forsørgelse i form af kontanthjælp. For at få kontanthjælp må du ikke have en større formue i form af hus eller bil til en værdi af mere end 10.000 kroner, og din kontanthjælp kan ligeledes skæres hvis din ægtefælle tjener over et vist beløb.Vær opmærksom på at du som deltidsansat måske har ret til supplerende dagpenge. Læs om supplerende dagpenge på Borger.dk.