Hvad er dagpengesystemet, og hvilken betydning har det for dig? Hvis du er arbejdsløs, kan du få udbetalt dagpenge. Det kræver dog et medlemskab af en a-kasse. Bliv klogere på mulighederne her.
Hvad er dagpenge?
Du kan få dagpenge i form af arbejdsløshedsdagpenge eller sygedagpenge. Førstnævnte får du adgang til via et frivilligt medlemskab af en a-kasse, hvorimod sygedagpenge udbetales af kommunen ved sygdom. Der gælder selvfølgelig en række regler og krav for begge typer dagpenge, som skal opfyldes.
Dagpenge er altså et tilbud til ledige og sygemeldte, som gives for at fastholde personerne i tålelige levevilkår. Alternativet hedder kontanthjælp, og her er satserne og kravene helt anderledes. Dagpengesystemet er altså gavnligt i mere end én forstand, da det sørger for en bedre omfordeling af ressourcerne.
Hvad kan dagpengesystemet hjælpe med?
Dagpengesystemet har eksisteret længe, men er blevet reformeret over tid. Senest i 2010, da man med dagpengereformen blandt andet skar den maksimale dagpengeperiode ned til to år.
Arbejdsløshedsdagpenge
Dagpengesystemet kan hjælpe med arbejdsløshedsdagpenge til alle medlemmer af en a-kasse, som opfylder kravene. Tilbuddet om a-kasse medlemskab er frivilligt, så det er ikke alle, der kan få dagpenge.
Hvis du bliver ledig i en kortere eller længere periode, kan du få dagpenge. Dagpengesatsen er højere end kontanthjælpssatsen, og der stilles ikke nær så skrappe krav til formue og lignende. Du kan læse mere om arbejdsløshedsdagpenge på Borger.dk.
Sygedagpenge
Sygedagpenge gives af kommunen, og skal betragtes som en “kompensation for tabt arbejdsfortjeneste som følge af sygdom”, jf. Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier. Hvis du er ledig og fuldt berettiget til arbejdsløshedsdagpenge, kan a-kassen fortsætte udbetalingerne under dine første 14 dages sygdom. Efter to uger får kommunen besked, da du i stedet skal have sygedagpenge fra Udbetaling Danmark. Du kan læse mere om sygedagpenge på Borger.dk.
Dagpengesatser – hvor meget kan man få?
Du kan højst få 90 procent af den løn, du tjente, før du blev arbejdsløs. Derudover er der forskel på om du er fultids- eller deltidsforsikret.
Er du nyuddannet, dimittend eller værnepligtig med forsørgelsespligt, kan du få 82 procent af højeste dagpengesats som fuldtids- eller deltidsforsikret. Uden forsørgelsespligt kan du få 71,5 procent af højeste dagpengesats.
Er du under 25 år kan du, i nogle tilfælde, kun få 50 procent af højeste dagpengesats. Du kan kontakte din a-kasse, hvis du vil have mere at vide.
Herunder er de nuværende dagpengesatser i 2022:
- Fuldtidsforsikret: 19.351 kr./md.
- Deltidsforsikret: 12.901 kr./md.
- Fuldtidsforsikret nyuddannet (med forsørgelsespligt): 15.868 kr./md.
- Deltidsforsikret nyuddannet (med forsørgelsespligt): 10.579 kr./md.
- Fuldtidsforsikret nyuddannet (uden forsørgelsespligt): 13.836 kr./md.
- Deltidsforsikret nyuddannet (uden forsørgelsespligt): 9.224 kr./md.
Hvilke krav skal man opfylde, for at få dagpenge?
For at have ret til dagpenge, skal du opfylde en række krav. Kravene er ikke så stramme som hvis du modtager kontanthjælp, men det er vigtigt at du overholder kravene til enhver tid. Hvis ikke, risikerer du at blive fratrukket i dine dagpenge.
Kravene er beskrevet herunder:
- Du skal bo og opholde dig i Danmark, når du modtager dagpenge.
- Du skal være registreret som arbejdssøgende i dit jobcenter fra den første dag, du bliver ledig.
- Du skal registrere din jobsøgning i joblog, heriblandt uploade ansøgninger til job du har søgt.
- Du skal søge og tage imod rimeligt arbejde med én dags varsel (rimelig arbejde defineres som arbejde, du er i stand til at varetage).
- Du skal have et fyldestgørende og godkendt CV senest to uger efter du har tilmeldt dig som ledig i jobcentret.
- Du skal møde op til eventuelle samtaler og møder, som du indkaldes til af a-kassen og jobcentret.
Læs mere: 14 regler for a-kasse og dagpenge, som du bør kende
Hvordan får man udbetalt dagpenge?
Dine dagpenge udbetales bagud for en måned ad gangen, på samme måde som hvis du modtog løn fra dit arbejde. For at få dine dagpenge udbetalt, skal du udfylde et dagpengekort hos din a-kasse. Det er a-kassen, der sørger for at du får penge udbetalt. Har du spørgsmål til udbetalingerne, skal du altså rette henvendelse direkte til a-kassen.