I Danmark har vi frit fagforeningsvalg, og det gælder selvfølgelig også for unge. Fagforeninger er også for unge under 18 år, og medlemskab er gratis eller billigt for studerende og fritidsjobbere. Bliv klogere på mulighederne her.
INDHOLDSFORTEGNELSE
- Bedste fagforeninger for unge med fritids- eller studiejob
- Er du studerende? Så kan du få gratis fagforening
- Under 18 år? Du kan stadig blive medlem af en fagforening
- Kan man undvære fagforening?
- Hvilken fagforening skal du vælge?
- Fordele ved medlemskab af fagforening
- A-kasse for unge
- Fakta om fagforeninger for unge
Bedste fagforeninger for unge
Der er mange fordele ved at melde sig ind i en fagforening som ung. På listen herunder finder du gode fagforeninger for unge, der enten har fritids- eller studiejob.
Priserne i tabellen er for fuldtidsforsikrede, og senest opdateret 6. februar 2022.
#1 | 69 kr./md. Fagforening |
555 kr./md. Inkl. a-kasse |
|
#2 | 69 kr./md. Fagforening |
567 kr./md. Inkl. a-kasse |
|
#3 | 74 kr./md. Fagforening |
588 kr./md. Inkl. a-kasse |
|
#4 | 150 kr./md. Fagforening |
655 kr.md. Inkl. a-kasse |
|
#5 | 189 kr./md. Fagforening |
659 kr./md. Inkl. a-kasse |
Er du studerende? Så kan du få gratis fagforening
Hvis du er studerende, kan du blive gratis medlem af de fleste fagforeninger. Dette er selvfølgelig for at lokke de unge ind i fagforeningerne, men faktisk har de fleste fagforeninger mere at byde på.
Mange fagforeninger, især de traditionelle, tilbyder branchespecifikke magasiner og vidensportaler. Som medlem får du altså adgang til en masse nyttig viden, som du kan bruge på dit studie og til din jobsøgning.
Endelig kan fagforeningerne assistere dig, hvis du er ansat i et studie- eller fritidsjob. Du kan få hjælp på lige fod med andre medlemmer, og du har altså altid en stærk resource ved hånden.
Under 18 år? Du kan stadig blive medlem af en fagforening
Alle ung kan melde sig i en fagforening, så snart de er gamle nok til at blive lønmodtagere. Det betyder eksempelvis, at man kan melde sig i en fagforening hvis man får sit første job som 13-15 årig. Fagforeninger kræver sædvanligvis forældrenes samtykke, før et medlemskab kan indgås, men størstedelen tager hellere end gerne imod unge medlemmer.
Mange arbejdspladser, særligt små lokale virksomheder, kender måske ikke reglerne for ungarbejdere. Derfor er det en god idé at alliere sig med en fagforening, der kan hjælpe ved konflikter eller tvivlsspørgsmål.
Kan man undvære fagforening?
I Danmark har vi frihed til at vælge fagforening, og man behøver ikke være medlem. Man kan i og for sig sagtens undvære en fagforening, men som ung går man glip af vigtig rådgivning og assistance ved problemer på arbejdspladsen.
Du føler måske du kan klare problemerne selv, men hvad hvis din arbejdsgiver overtræder reglerne uden du ved det? Fagforeningen kan hjælpe dig med at skabe klarhed over reglerne og dine arbejdsforhold, så du sikres bedst muligt i dit job.
Vi anbefaler derfor at du finder en fagforening, og hvis økonomi er et problem kan du vælge en billig, tværfaglig fagforening. De billigste koster under 100 kroner om måneden, og giver adgang til ubegrænset råd og vejledning.
Hvilken fagforening skal du vælge?
Når du skal vælge din første fagforening som ung, er valget ikke altid ligetil. Du skal gøre op med dig selv hvad du forventer af din fagforening, men også hvad du er villig til at betale. De gule fagforeninger er ofte billigere end de traditionelle fagforeninger, men til gengæld er de ikke overenskomstbærende eller branchespecifikke. Dette kan have betydning for den hjælp og de resourcer du kan trække på.
I Danmark har vi over 100 forskellige fagforeninger, og mange af dem er branchespecifikke og dermed overenskomstbærende. De gule fagforeninger er derimod billigere, og fokuserer primært på juridisk bistand og rådgivning i forbindelse med dit arbejde.
Se hvilken fagforening du hører til, og bliv klogere på hvad de forskellige fagforeninger står for. Vi anbefaler, at du overvejer følgende før du vælger fagforening:
Pris – er dyre fagforeninger bedre?
Der er stor forskel på prisen, men det er der flere grunde til. De såkaldt gule fagforeninger, som ofte er populære blandt unge, er oftest markant billigere end de traiditionelle fagforeninger. Til gengæld er de ikke involverede i dit fag på samme måde, og de forhandler eksempelvis ikke overenskomster.
De traditionelle fagforeninger er som regel en smule dyrere, men har til gengæld et bedre branchekendskab og giver dig flere “redskaber” at arbejde med.
Deltagelse i strejker, m.m.
Som ungarbejder er du typisk ikke involveret i strejker, men det kan blive en realitet når du bliver ældre. Som led i overenskomstforhandlere mellem arbejdsgivere og traditionelle fagforeninger kan der opstå konflikt, og det kan medføre strejke.
Hvis du melder dig ind i en traditionel fagforening, kan du blive udpeget til at strejke. Her får du godtgjort en portion af din løn via fagforeningens strejkekasse, mens strejken står på.
Er du derimod medlem af en gul fagforening, skal du ikke strejke. Der kan du møde på arbejde som du plejer. Vælger du at sympatistrejke, har du ikke adgang til økonomisk godtgørelse. Du kan dog stadig få økonomisk godtgørelse, hvis du bliver lockoutet eller arbejdspladsen er blokeret.
Politisk engagement
Traditionelle fagforeninger engagerer sig gerne i politik, ved at søge indflydelse på forhandlinger og beslutninger. Her varetager de selvfølgelig medlemmernes interesse, og forsøger via politik at forbedre vilkårene på arbejdsmarkedet. Dette arbejde kræver selvfølgelig nogle resourcer, og er altså en del af dit kontingent.
I de gule fagforeninger forholder man sig derimod neutralt i politik, og blander sig ikke i regeringens og politikernes arbejde.
Valg af tillidsrepræsentant
Tillidsrepræsentanter findes ofte på større arbejdspladser, og er fagforeningens forlængede arm på arbejdspladsen. De er medarbejdernes talerør overfor ledelsen, og besidder altså en vigtig rolle for trivslen på arbejdspladsen.
Hvis du vil være sikker på at have stemmeret når der vælges tillidsrepræsentant, eller selv overvejer at stille op, skal du typisk være medlem af arbejdspladsens overenskomstbærende fagforening. Det kan eksempelvis være 3F, HK eller FOA, som er landets største fagforeninger.
Fordele ved medlemskab af fagforening
Der er mange fordele ved at melde sig ind i en fagforening som ung. Herunder finder du de vigtigste fordele:
- Overenskomstforhandlinger. De traditionelle fagforeninger forhandler med arbejdsgiverne, for at sikre bedre vilkår for dig og dine kolleger. Da fagforeningerne forhandler på vegne af alle medlemmer i en specifik branche, står de stærkere end hvis du selv forhandler løn og arbejdsvilkår. Du kan altså nyde godt af fagforeningens pondus, når du som ung får dit første job.
- Støtte i svære situationer. Fagforeningen er uundværlig, når du har det svært på arbejdspladsen. Du kan altid længe dig op ad en støttende skulder i din fagforening, hvadend det drejer sig om chikane, symptomer på stress eller lignende. Både traditionelle og gule fagforeninger er der for dig, når du har det svært på jobbet.
- Juridisk bistand. Du kan ofte komme i klemme, når du er ungarbejder eller får dit første job. Mange arbejdsgivere er desværre velvidende om din manglende erfaring, og kan finde på at udnytte dig. Du kan altid ringe til din fagforening og få juridisk vejledning eller bistand, hvis du synes at noget virker forkert.
- Kurser og kompetenceudvikling. Som ung skal du ud og samle en masse erfaringer, så du kan snuse til faget og blive klogere. Fagforeningerne kan ofte hjælpe dig, da de stiller kurser og workshops til rådighed for medlemmer. Særligt de traiditionelle fagforeninger er gode til dette.
- Rabatter. Som ung er budgettet måske stramt, men her kan fagforeningen hjælpe. De har nemlig ofte en masse rabataftaler, som du kan gøre brug af. Eksempelvis på mobiltelefoni eller forsikringer.
A-kasse for unge
Når du fylder 18 år, kan du blive medlem af en a-kasse. Dette bør du overveje, da a-kassen giver adgang til en række økonomiske ydelser ved ledighed. Er du studerende, er et medlemskab endda gratis.
Som ung under 18 år kan du vælge at melde dig ind i fagforeningen først, og dernæst koble a-kassen på når du bliver myndig. Vi anbefaler at du kombinerer fagforeningen med en god a-kasse, så du er godt dækket ind.
Fakta om fagforeninger for unge
Vi kan se at der stilles mange spørgsmål om fagforeningerne, og hvordan de kan hjælpe dig som ung i arbejde. Herunder har vi besvaret de oftest stillede spørgsmål om fagforeninger for unge.
Hvad kan fagforeningerne hjælpe de unge med?
Fagforeninger kan blandt andet hjælpe ungarbejdere og studerende med viden og rådgivning om deres nuværende eller kommende job. De tilbyder rådgivning om arbejdsvilkår, og tilbyder juridisk bistand i konflikter. Dette er måske særligt relevant for unge medlemmer, som endnu ikke har erfaring fra tidligere job.
Hvor gammel skal man være for at blive medlem af en fagforening?
Du behøver ikke være fyldt 18 år, før du bliver medlem af en fagforening. Unge under 18 år skal blot have forældrenes accept, før de kan blive medlem af en fagforening. Har du eksempelvis et fritidsjob ved siden af din skole, kan du sagtens blive medlem af en fagforening.
Hvornår skal man melde sig ind i en fagforening?
Vi anbefaler at du melder dig ind i en fagforening så hurtigt som muligt, og gerne mens du studerer. Oftest er medlemskabet gratis for studerende, og du kan trække på nyttig viden og ekspertise i mellemtiden. Er du ungarbejder med et fritidsjob, anbefaler vi også at du melder dig ind. Så kan du få hjælp og vejledning, når du har brug for det.
Kan fagforeningerne hjælpe unge med fritidsjob og studiejob?
Fagforeningerne kan hjælpe alle unge, som enten har fritidsjob eller studiejob. Er der tale om unge under 18 år, skal forældrene blot acceptere indmeldelsen. Fagforeningerne kan eksempelvis hjælpe fritids- og studiejobbere med vejledning eller juridisk bistand, så de står stærkere overfor arbejdsgiveren.