Hvis du vil skifte a-kasse, er det vigtigt at gøre det korrekt. Ellers kan du miste din anciennitet, og dermed retten til dagpenge hvis du bliver ledig. Vi guider dig til skift af a-kasse her.
INDHOLDSFORTEGNELSE
7 grunde til at skifte a-kasse
Overvejer du at skifte a-kasse? Der kan være flere gode grunde til at skifte a-kasse, og det behøver ikke have noget at gøre med prisen. Vi har undersøgt de mest populære grunde til at folk skifter a-kasse.
Se også vores sammenligning af a-kasser, så du kan finde den bedste til dine behov.
- Hvis du bliver selvstændig kan dine behov ændre sig, og det kan være en god idé at vælge en a-kasse som er målrettet mod selvstændige erhvervsdrivende.
- Hvis du skifter til en ny branche, som din nuværende a-kasse ikke dækker, kan du være nødsaget til at skifte. Undtaget er tværfaglige a-kasser, som accepterer medlemmer fra alle brancher og fagområder.
- Hvis du er ledig og ufaglært, kan det give mening at skifte til en billig, tværfaglig a-kasse med fokus på “den gode jobansøgning” og personlig coaching.
- Hvis du gerne vil spare penge. Den dyreste a-kasse koster mere end 500 kroner ekstra om året, i forhold til den billigste.
- Hvis du ønsker en a-kasse, som er specialiseret i dit fagområde. Det kan være en a-kasse under en overenskomstbærende fagforening såsom 3F, HK, FOA m.fl.
- Hvis du vil samle fagforening, a-kasse og evt. lønsikring samme sted. Ikke alle a-kasser tilbyder dette, så her kan du være nødt til at skifte.
- Hvis du er utilfreds med din nuværende a-kasse. Uanset problemets størrelse, giver det mening at skifte a-kasse inden du eventuelt måtte få brug for den.
Sådan skifter du a-kasse
Hvis du vil skifte a-kasse er det vigtigt, at du IKKE melder dig ud af din nuværende a-kasse. Følg i stedet denne trin-for-trin guide.
#1 Find din nye a-kasse
Start med at finde den a-kasse, som du ønsker at skifte til, og læs om deres betingelser for at skifte a-kasse.
#2 Meld dig ind i din nye a-kasse
Meld dig ind i din nye a-kasse med de samme oplysninger som i din gamle a-kasse. Husk at få bekræftet, at der er tale om et skift mellem a-kasser. Bliver du ikke spurgt om dette i løbet af tilmeldingen, anbefaler vi at du skriver til den nye a-kasse og beder om en skriftlig bekræftelse på dette.
#3 Afvent overflytning
Din nye a-kasse vil normalt sørge for at overflytte dit medlemskab automatisk, og du skal ikke selv gøre noget. Dit medlemskab vil automatisk blive aktivt efter medlemskabet af din gamle a-kasse er ophørt.
#4 Vær opmærksom på opsigelsesvarsel
De fleste a-kasser opkræver kontingent kvartalsvist. Du kan derfor risikere at skulle vente indtil næste kvartal, før du skifter til ny a-kasse.
Ønsker du at skifte a-kasse hurtigere end dette, skal du kontakte din nye a-kasse og forhøre dig om mulighederne.
#5 Du beholder din anciennitet
Ved at skifte a-kasse gennem ovennævnte proces, kan du beholde din anciennitet (og evt. retten til dagpenge). Du skal altså ikke starte forfra med en ny karensperiode. Har du allerede været medlem af din gamle a-kasse i mere end 12 sammenhængende måneder, og opfylder du ellers betingelserne, har du således ret til at få dagpenge fra din nye a-kasse så snart skiftet er udført.
Fakta om skift af a-kasse
Kan man skifte a-kasse når man er arbejdsløs?
Ja, du kan altid skifte a-kasse – også som ledig. Selvom du er arbejdsløs, kan du udfylde en indmeldelse og skifte a-kasse efter eget ønske. Du skal blot være opmærksom på at skiftet vil ske med en måneds varsel til udgangen af den næste dagpengeperiode, hvilket kan betyde at du skal vente lidt længere på at skiftet bliver overstået.
Hvor hurtigt kan man skifte a-kasse?
Det er både hurtigt og nemt at skifte a-kasse. Hvis du anmoder om at skifte a-kasse i starten af et kvartal, kan du dog risikere at skulle vente til næste kvartal. Dette hænger sammen med, at a-kasserne typisk opkræver kontingent kvartalsvist. Du kan derfor, i værste fald, regne med at skulle vente i op til 3 måneder før dit skift er endeligt.
Mister man sin anciennitet, når man skifter a-kasse?
Nej, hvis du undlader at opsige din gamle a-kasse og lader din nye a-kasse tage sig af overflytningen, vil du ikke miste din anciennitet ved skift af a-kasse. Overflytningen vil ske automatisk, og du skal ikke foretage dig noget.
På denne måde kan du bibeholde en eventuel ret til dagpenge, så du ikke skal starte forfra med en længere karensperiode.
Hvor ofte bør jeg skifte a-kasse?
Der findes ingen rettesnor for, hvor ofte du bør skifte a-kasse. Vi anbefaler dog, at du mindst én gang årligt tager alle dine medlemskaber op til revurdering og undersøger alternativerne på markedet. På denne måde holder du dig ikke bare opdateret på markedet, du sikrer dig også at du altid har de bedste medlemskaber til de bedste priser.
Kan man beholde fagforening ved skift af a-kasse?
Ja, fagforening og a-kasse er to forskellige ting under samme organisation. Du kan sagtens afmelde den ene del, og stadig beholde den anden. Der er ingen regler, der dikterer at du skal have begge ting samlet ét sted.
Der kan dog være visse fordele forbundet med at samle fagforening og a-kasse ét sted.
Er billige a-kasser lige så gode som dyre a-kasser?
Ja, i de fleste tilfælde er billige a-kasser lige så gode som de dyre a-kasser. Din ret til dagpenge er den samme uanset a-kasse, ligesom satserne er ens. Det er nemlig staten, der regulerer dette.
I vores gennemgang af de billigste a-kasser kan vi konstatere, at der ikke er stor forskel på prisen. Du kan dog stadig spare omkring 500 kroner om året eller mere, hvis du skifter fra en dyr til en billig a-kasse.